De opmars van de micro-influencer

De meeste marketeers zijn inmiddels bekend met het begrip influencer marketing. De influencer markt breidt zich dan ook steeds meer uit en daarbij worden micro-influencers steeds vaker ingezet. Hierbij is een trend te zien waarin bedrijven kleine kanalen verkiezen boven de grotere kanalen met veel bereik. Micro-influencers focussen zich vaak op een specifiekere doelgroep en markt.

 

Om de doelgroep zo goed mogelijk te bereiken worden er vaak verschillende influencers ingezet. Bij de meeste marketeers gaat de voorkeur al snel uit naar het inzetten van influencers met de meeste volgers. Hoe meer volgers, hoe meer mensen je bereikt. Echter liggen er ook kansen bij de kanalen van micro-influencers. 

 

Wie zijn micro-influencers

Micro-influencers zijn influencers met een bereik vanaf 3.000 tot ongeveer 30.000 volgers. Zij plaatsen vaak content over een bepaald onderwerp waar zij passie voor hebben en hebben daardoor een specifieke groep volgers. Hier kunnen brands die goed aansluiten bij deze specifieke groep hun voordeel uit halen.

Uit onderzoek van Experticity is gebleken dat 82% van de consumenten een aanbeveling van micro-influencers zou opvolgen. Dit komt mede doordat micro-influencers veel actiever reageren op hun volgers, waardoor de volgers zich meer verbonden voelen met de influencer.

 

Meer engagement

Engagement is een van de maatstaven waar het succes van branded content mee kan worden gemeten. Reacties en het aantal likes geven aan hoe betrokken volgers zijn bij een post. Interactie van de influencer door te reageren op reacties, moedigt aan om een conversatie op te starten onder zo’n post. Bij influencers met een groot bereik is het haast onmogelijk om op iedereen te reageren. Volgers worden bijna niet gehoord, waardoor de connectie met de influencer minder hecht is. 

 

Het financiële plaatje

Naast een hoge engagement en de focus op een specifieke doelgroep, kan het financiële plaatje van de micro-influencer relatief voordelig zijn. Deze influencers zijn aan de beginfase van hun betaalde werkzaamheden en vragen veelal een lagere vergoeding. Met hetzelfde budget kunnen hierdoor meerdere samenwerkingen worden aangegaan.

 

Het onderhouden van meer samenwerkingen heeft wel het nadeel dat hier een stuk meer management en administratie uren in gaan zitten. Je moet immers met al deze influencers contact onderhouden en controleren of zij hun afspraken nakomen. Daarentegen kan een platform inzetten om deze processen te versnellen of vergemakkelijken, je uren besparen.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *