Hoe verhoog ik mijn zoekverkeer? Gebruik verschillende linknamen en hyperlinks!

Blog afbeelding macbook en iphone

Google bepaalt mede op basis van het aantal inkomende links naar een website, hoe relevant het aanbod van de producten of diensten zijn ten opzichte van alle gelijksoortige aanbieders. Door slimme SEO-ers kan de suggestie worden gewekt richting Google dat hun product of dienst het beste is dat wordt aangeboden. Dit doen zij bijvoorbeeld door meer sites naar hun website te laten linken ten opzichte van concurrenten. Maar Google heeft als doel de betere aanbieders hoger te laten scoren en mindere aanbieders met SEO-kracht er toch uit te filteren. Zo is er een continu kat en muis spel ontstaan tussen slimme SEO-ers en Google. Ga je met linkbuilden aan de slag, dan is het zeer belangrijk de logica van Google te begrijpen en met een aantal factoren rekening te houden. We geven in dit artikel inzicht in hoe Google beredeneert en hoe slim te linkbuilden.

Kat en muis spel

In het verleden bepaalde Google in sterke mate dat de website of pagina met het meeste aantal inkomende links de beste aanbieder was. Toen ontstond er een probleem. Een partij met minder goede producten of diensten maar met een hoger budget kwam bovenaan in de zoekresultaten. Hoger dan bedrijven met betere producten en diensten. Dit kwam omdat het bedrijf met de mindere producten of diensten, door het hogere budget en de hogere mankracht meer inkomende links kon realiseren.

Vervolgens bedacht Google een oplossing hierop en ging het soort websites waarvandaan werd gelinkt analyseren en meewegen in haar algoritme:

Het oorspronkelijke Algoritme

Als site A meer inkomende links heeft dan site B, dan kreeg site A een betere Google positie in het oorspronkelijke Google algoritme. Met deze kennis waren er slimme SEO-ers die veel links wisten te realiseren vanaf laagwaardige websites. Of zelfs websites opzette en daarvandaan gingen linken naar eigen sites welke ze hoog wilden laten scoren in Google.

Het aangepaste Algoritme

Google had vervolgens bedacht om niet alleen het aantal, maar vooral de waarde van de sites welke linkten te laten meewegen. Wanneer de gezamenlijke waarde van de sites welke linkten naar website A hoger was dan naar website B, dan kreeg website A een betere Google positie. Ondanks dat meer websites naar site B linkten.

In eerste instantie gaf Google sites een waarde uitgedrukt in een Pagerank factor op de schaal van van 1 op 10, welke hoger was naarmate er meer sites linkten naar een website. Later ging Google factoren meewegen zoals de autoriteit én relevantie van een website.

Maar toen ontstond het probleem weer dat partijen met een minder product maar met veel SEO-kracht, toch beter in de Google zoekresultaten konden scoren. Hoe moest Google dat nu weer “uitfilteren”?

Het huidige Algoritme

De waarde van een website die linkt naar jouw website bepaalt Google tegenwoordig door te kijken naar factoren zoals:

De relevantie van de site
De autoriteit van de site
De domeinleeftijd
De (sociale) activiteit op de site
Het soort ‘pagina’ waarvandaan wordt gelinkt, bijvoorbeeld:
– Staan er meer links op de site?
– Hoeveel en wat voor content staat er op de site?
– In hoeverre is deze content uniek?
– Google drukt de waarde van een site waarvandaan wordt gelinkt bijvoorbeeld uit in een ‘vertrouwenscijfer’: grote SEO-analyse pakketten welke het Google algoritme proberen te simuleren, spreken hierbij over ‘Trust Flow’ en ‘Citation Flow’. Als deze zich in een bepaalde mate tot elkaar verhouden, dan weegt een link van een site met een hogere uitslag gunstiger ten opzichte van een website met een lagere uitslag.

Google versus Manipulatie

Google heeft als doel het beste product of dienst te presenteren en wil websites eruit filteren waarbij min of meer een hoge mate van ‘onnatuurlijkheid’ is gerealiseerd. Google heeft een leidende positie doordat zij manipulatie er uit filteren en alleen de beste resultaten laten zien.

Stel dat aanbieder A een minder goed product heeft ten opzichte van aanbieder B. Echter aanbieder A heeft een groot budget en een heel SEO-team aan het werk om meer links gerealiseerd te krijgen dan aanbieder B met het betere product. Google heeft als doel het beste product of dienst te presenteren en wil, in dit geval, de ‘onnatuurlijke’ links van aanbieder A eruit filteren.

Google wil dus de ‘gemanipuleerde’ links eruit filteren. Deze links kunnen namelijk gecreëerd worden door SEO-ers met wellicht diepe zakken die de suggestie wekken dat dit ook het beste product of de beste dienst is die wordt aangeboden. Aangezien de meeste sites naar hun website linken. Als dit dus het geval is, filtert Google de gemanipuleerde links eruit.

Stel nu dat aanbieder A (met het mindere product t.o.v. aanbieder B) met een SEO-er aan de slag gaat. Een waarschijnlijkheid is dan, zo beredeneert Google, dat deze SEO-er links aanvraagt met in veel gevallen dezelfde Anchortekst en URL.

Als het echt een goed product betreft van aanbieder B, dan zullen website beheerders, bloggers en bijvoorbeeld redacteuren eerder uit zichzelf iets schrijven over product B. Hierdoor ontstaat er een natuurlijk linkprofiel met door meerdere mensen verschillende gebruikte Anchorteksten en URL’s.

Google probeert hierbij deze ‘onnatuurlijke’, bijvoorbeeld door 1 SEO-er gerealiseerde links, te achterhalen zodat aanbieder B alsnog bovenaan komt te staan.

Hoe denkt Google?

Stel nu dat kinderstoeltjesleverancier Kinder ABC B.V. met de website www. Kinderstoeltjes.nl het beste aanbod heeft op dit gebied. Als er op een natuurlijke manier gelinkt wordt naar deze website en dit meer is dan de concurrenten op dit vlak, dan is de kans groot dat Google dit ook gaat presenteren. 1 iemand zal uit gewoonte en gemak vaak dezelfde naam van de link (ook wel ‘Anchortekst’ genoemd) gebruiken. Als het echt verschillende mensen zijn die uit zichzelf een linkje plaatsen naar deze website, dan zal er echter veel meer variatie in zitten. Iedere redacteur is immers anders, zo beredeneert Google.

Als er een SEO-team bezig is met linkbuilden, dan kan Google dat ontdekken wanneer er weinig variatie zit in het aantal gebruikte Anchorteksten. Een Anchortekst is een tekst waaraan een link verbonden zit (voorbeeld: klik hier voor meer informatie). Als er verschillende mensen objectief iets schrijven, dan zal ieder dat in zijn eigen woorden en vocabulaire doen en zal de variatie groter zijn. Met kinderzitjes zullen verschillende mensen een ander woord gebruiken voor hetzelfde product, bijvoorbeeld:

– Beste kinderstoeltjes aanbieder
– Baby en tiener kinderstoeltjes
– Kinderzitjes aanbieder
– Verschillende kinderzitjes
– Kinderzitjes

Google neemt dit mee bij de beoordeling van de mix, met daarbij de afweging (versleuteld in een formule):

– Of een linkje vooropgezet is (dit willen ze liever niet)
– Of verschillende redacteuren het in eigen woorden schrijven (dan is volgens Google de kans groot dat het ook objectief beoordeeld is en het een echt goede website is waarnaar wordt gelinkt!)

Tabel

Anchorteksten

Lees hier meer inhoudelijk over de beste mix (en ratio’s) aan Anchorteksten. In dit artikel wordt gesproken over de beste verhouding en dat deze ook weer per branche kan verschillen. Het is voor Google dus verdacht als telkens dezelfde Anchortekst gebruikt wordt. Er zal dan wel een SEO-team achter zitten die uit is op geld. Dit zegt niets over de kwaliteit van het gebodene, zo beredeneert Google. Google heeft als doel alleen de beste resultaten te presenteren, die niet beïnvloed zijn door SEO-teams. Gebruik dus een gezonde variatie aan Anchorteksten!

Gezonde mix van hyperlinks
Iedere redacteur zal ook een andere soort hyperlink gebruiken. Maak dus als je zelf gaat linkbuilden hier ook een gezonde mix van. Een voorbeeld van verschillende redacteuren die naar 1 website zouden linken.

– http://www.babyentiener.nl
– www.babyentiener.nl
– Babyentiener.nl
– http://www.babyentiener.nl/kinderstoeltjes
– www.babyentiener.nl/kinderstoeltjes
– Babyentiener.nl/kinderstoeltjes

Tot slot: Focus ook op Online Marketing

Probeer een goede mix van zowel Anchorteksten als hyperlinks te realiseren. Doe dit uiteindelijk niet alleen door links aan te vragen bij externe websites ‘in de juiste mix’, maar ook door gewoon een heel goed product of goede dienst te bieden waarover mensen automatisch gaan schrijven. En wil je dit een zetje in de rug geven, focus dan ook meer op online marketing- en creatieve Linkbait ideeën.

Wilt u ook meer klanten binnenhalen?

Wilt u zelf ook graag uw zoekverkeer verbeteren door middel van linkbuilding? Vraag Fluencify dan vrijblijvend een rapportje te maken van jullie huidige mix aan Anchorteksten en hyperlinks. Fluencify gebruikt speciale software welke jullie mix aan gebruikte Anchorteksten weergeeft. Dit is een goed startpunt om te kijken of jullie op de juiste weg zijn en waar aanscherping noodzakelijk is. Neem dus gauw contact op!

Bronnen:

http://moz.com/blog/anchor-text-distribution-avoiding-over-optimization
http://www.roipartners.nl/pas-anchor-teksten-op-een-juiste-manier-toe
http://marketingcollege.nl/tag/de-variatie-in-anchorteksten-van-backlinks