Van kaaswinkeltje naar online kaasspecialist

Meer online bezoekers door bloggen

Een website is een statisch geheel. Neem bijvoorbeeld de website van het kaaswinkeltje ’t Kaashuisje uit Hendrik Ido Ambacht. Zij hebben een verhaaltje op de website staan wie zij zijn, contactgegevens en enkele informatie over de producten die zij verkopen. Deze informatie zal niet snel veranderen, toch hebben zij de website naar een hoger niveau gebracht, door middel van een blog! Hiermee laten zij zien dat ze niet alleen kazen verkopen, maar ook echt verstand hebben van alle heerlijke jonge kazen, schimmelkazen en niet te vergeten de verschillende soorten brie die zij in huis hebben.

Kaaswinkel

Maak je website persoonlijk

Een blog is een goede manier om je website een persoonlijk tintje te geven. Voor klanten is het fijn om te lezen dat het bedrijf transparant is en goed communiceert met haar klanten. Door middel van een blog kan je laten zien welke kennis er in huis is binnen jouw bedrijf. Zijn er lekkere recepten met kaas? Welke kaassoort is het beste te gebruiken bij een echte Italiaanse pasta? Zijn er leuke nieuwtjes op kaasgebied? Klanten vinden dit leuk (en lekker) om te lezen. Op deze manier zullen zij met enthousiasme die heerlijke, speciale kaas komen kopen.

Een plek waar je originele content kan plaatsen

Een recept met kazen is leuk voor de lezers, maar misschien niet zo origineel. Zijn er leuke weetjes die jij wel weet maar de rest van de wereld nog niet? Dat is originele content! Denk bijvoorbeeld aan:

Top 10 lijsten
– Top 10 meest verkochte kazen onder Nederlanders
– Top 10 meest verkochte kazen van toeristen als zij in Nederland zijn
– Top 10 gerechten met kaas

Leuke weetjes
– Hoe gezond is kaas?
– Hoe eten Hollanders het liefst hun kaas?
– Hoeveel kaas eten alle Nederlanders bij elkaar per jaar?

Infographics

Het is natuurlijk niet makkelijk om steeds weer originele content te plaatsen op jullie blog. Kijk dan op social media of in de kranten wat populaire onderwerpen zijn en geef daar je eigen draai aan. Er zijn vast onderwerpen die bij kaas zouden passen of er iets mee te maken hebben.

Hoe kom je aan een onderwerp?

Aan een onderwerp komen kan lastig zijn. Helemaal omdat je iets creatiefs moet gaan doen met het onderwerp. Een makkelijke manier om onderwerpen te vinden is door middel van een zoekwoordenonderzoek. Met een zoekwoordenonderzoek kan je zien hoeveel er naar een woord wordt gezocht: het zoekvolume en de moeilijkheidsgraad van een zoekwoord; de difficulty. Is het zoekvolume hoog en de difficulty laag? Dan is het verstandig om iets over dat onderwerp te gaan schrijven. Weinig mensen hebben dit gedaan en mensen zoeken er wel naar, grote kans dat deze mensen op jouw blog uitkomen!

Zoekwoorden

‘Kaasfondue recept’ een mooi zoekvolume en een difficulty van 23 is erg goed te doen. Door hier een mooi en creatief artikel over te schrijven kan ’t Kaashuisje op de nummer één positie in Google komen te staan met dit zoekwoord.

Google

Interviews houden

Interviews zorgen voor unieke content. Vragen van een interview kan je zelf verzinnen, maar de antwoorden kan je nooit van te voren weten. Je kan bijvoorbeeld denken aan een bekende kok die vaak gerechten maakt met kaas. Vraag hem iets over het heerlijkste gerecht met kaas of wat kaas doet met een gerecht. Herman den Blijker kan dat vast aan jou uitleggen in een interview. Hierdoor is er even iets anders op de blog te vinden en dit kan ook weer extra publiciteit opleveren. Hoe kom je in contact met Herman den Blijker? Wees niet bang, ga bijvoorbeeld naar een evenement waar hij is en stel drie korte vragen aan hem. Je kan ook iets brutaler zijn en gewoon bellen! (bron, fotograaf: Foto GPD/Kastermans Fotografie)Herman den Blijker

Be social

Social media is een belangrijke bron bij het schrijven van blogs. ‘t Kaashuisje heeft klanten, de klanten die de Facebookpagina van het bedrijf ‘liken’ zien foto’s voorbijkomen en de blogartikelen. Het is belangrijk dat de blogartikelen gedeeld worden op Facebook en andere social media kanalen. Klanten zullen sneller op de link in Facebook klikken dan elke week terugkeren naar de website: dit is natuurlijk wel het uiteindelijke doel. Hoe vaker mensen leuke artikelen voorbij zien komen, hoe nieuwsgieriger zij worden.

Link it

Heb jij interessante content op jouw blog staan? Dan zullen mensen dit gaan delen bijvoorbeeld door middel van social media. Het kan ook zijn dat andere blogs jouw artikel overnemen en hierbij een link naar jouw artikel plaatsen op hun blog. Als het een relevante website is die jouw link plaatst dan kan dit grote voordelen hebben. De Googlepositie van jouw website kan verbeteren door linkbuilding.
Je kan ook zelf aan de slag gaan met linkbuilding. Je kan bijvoorbeeld gastblogger worden voor andere websites en de link van jouw blog plaatsen in zo’n artikel. Ook kan je vragen of andere blogs of websites creatieve content, die jij hebt gemaakt, op hun website willen plaatsen met een linkje. De link gaat dan naar jouw blog of website en op die manier bouw je aan een linkprofiel. Wil je meer weten over linkbuilden, lees dan dit artikel.

Google indexatie

  1. Er zit ook nog een technische kant aan het bloggen: de indexatie van Google. Google moet alles wat er op internet gebeurt in de gaten houden. Nieuwe websites moeten geïndexeerd worden maar ook bestaande websites die nieuwe content plaatsen moeten bijgehouden worden. Toch kan je Google een handje helpen door goed om te gaan met de content op jouw blog.
   Heb je een blog via WordPress? Dat is mooi! Google indexeert WordPress al erg goed, maar je kan Google nog een stapje helpen. Door een SEO plug-in te downloaden kan je aangeven op welk keyword Google jouw artikel kan indexeren. Op deze manier help je Google een handje en zal jouw artikel sneller geïndexeerd worden.
  2. Het is belangrijk dat er websites en social media accounts verwijzen naar jouw blog. Google denkt: ‘hoe meer er over een website gesproken wordt, hoe belangrijker de site is’. Zelf kan je al een deel van de links verspreiden door dit op social media te doen. Deel jouw artikel op:
   • Facebook
   • Twitter
   • Google + (wordt ook steeds belangrijker)

Bij elke like, retweet of +1 krijgt jouw website weer een stukje meerwaarde voor Google. Als mensen jouw link weer gaan delen heb je weer een extra linkje gerealiseerd, dit zou natuurlijk het mooiste zijn.

Nog een paar tips

 • Kijk op welke woorden er veel gezocht wordt: via Google Ads hulpprogramma, Google Analytics, of je kan door Fluencify een zoekwoorden onderzoek laten doen.
 • Soms is het beter om juist niet te kijken waarop wordt gezocht, misschien ontstaat er een uniek stuk waar je niet aan had gedacht. Schrijf gewoon een goed lopend stuk wat lekker leesbaar is.
 • Neem onderwerpen waar concurrenten nog weinig over hebben geschreven. Door alleen al een artikel met dat onderwerp te schrijven, kan je hoog scoren in de Google zoekresultaten. Oké, er zal dan ook niet heel veel zoekvolume op zitten, maar vele kleintjes maken één grote!
 • Schrijf semantisch! Schrijf natuurlijk en stop het artikel niet vol met (vooropgezette) zoekwoorden, hier prikt Google doorheen. Zij beredeneren: als het niet prettig leest of grotendeels voor zoekmachines is geschreven, gaan zij het ook niet positief laten ranken.
  • Voorbeeld: door te schrijven over iPod en Mac en Steve Jobs heb je het indirect over Apple. Zonder dat je de naam ‘Apple’ noemt kan Google weten dat je het over Apple hebt. Schrijf daarom semantisch en gebruik zoveel mogelijk woorden die indirect met het onderwerp te maken hebben.

Wij hopen dat je met deze tips op een goede manier aan de slag kan gaan met bloggen. Ga net als ’t Kaashuisje enthousiast aan de slag en je zal zien dat het resultaat zal boeken. Wil je toch graag hulp hebben of extra tips over goede content? Wij helpen je graag verder.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *