Linkbait ideeën om effectief links te verkrijgen

Wil je hoger scoren in de zoekresultaten, dan is het effectief om slimme content te creëren welke relevante websites graag overnemen (linkbait). Deze sites linken naar jou, hierdoor krijgt je site meer autoriteit in de ogen van Google. Met als resultaat betere posities in de zoekresultaten. In dit artikel bespreken we enkele linkbait ideeën om meer informatieve content te creëren met een hoger ‘aaibaarheids gehalte’. Dit naast de puur feitelijke artikelen welke jullie site ongetwijfeld al zal hebben over het productassortiment of jullie diensten. Dit is linkbait welke partijen graag plaatsen met leuke feitjes, weetjes, bespaartips, onderzoeken of visuele presentaties van interessante informatie. Voor dit laatste geldt; beter goed gejat dan slecht bedacht!

Linkbait maakt SEO ‘weer’ leuk!

Het SEO vak wordt steeds lastiger gemaakt door Google. Op Google Analytics is al een stuk minder te vinden via welke zoekwoorden je bezoekers binnenkomen. Creatief linkbuilden, ook wel linkbait creëren, geeft een mooie verdieping in optimalisatie werkzaamheden en giet een creatief sausje over SEO.

Nog belangrijker, het linkbait zou wel eens één van de meest effectieve manieren kunnen zijn om je zoekresultaten positief te beïnvloeden. Zoals bijvoorbeeld ook te zien is in onze Linkbuilding Matrix. Deze matrix geeft een overzicht van 25 Linkbuilding strategieën, die verdeeld zijn op basis van de impact en de tijdsinvestering van de strategie.
Het idee achter linkbait is met informatie komen die fris, interessant, nieuw en leuk is. Vervolgens kun je:

 • De linkbait publiceren op je website
 • De linkbait actief gaan aanbieden/onder de aandacht brengen bij relevante websites met een hoge autoriteit en relevantie.

Het doel is dat linkbait wordt opgepakt door relevante partijen. Hierbij moet je denken aan websites en blogs met een hoge autoriteit in uw speelveld. Om een voorbeeld te geven: heb je een bedrijf met enkele installateurs op de weg? Met een duurzame propositie? Dan is het idee dat je niet alleen schrijft over de puur zakelijk service die je aanbiedt. Maar je profileert als partij met kennis over duurzame installaties. Vervolgens hoef je niet alleen feitelijke informatie te publiceren over de relatief saaie installatietechnieken en oplossingen, maar kan je ook spannende duurzame weetjes, tips, of bijvoorbeeld infographics over de impact van duurzaamheid op onze samenleving publiceren. Deze kennis kan dan opgepakt worden door je doelgroep en blogs. Deze zullen dan naar je site linken wat een hogere autoriteit oplevert.

Dit heeft ook een positieve impact op je overige pagina’s. Deze zullen door de linkbait hoger in de zoekresultaten verschijnen en dit kan dan weer leads opleveren.

Enkele ideeën ter inspiratie

Linkbait tip 1) Infographics maken

Een Infographic wordt vaak en makkelijk overgenomen door informatieve websites. Een infographic is een informatieve afbeelding. Een relatief standaard bedrijf zou bijvoorbeeld door middel van een infographic kunnen visualiseren wat de impact van de crisis is op hun sector, met percentages (welke in de markt bekend zijn) over de afname van het aantal personen werkzaam in de sector en wat al niet meer. Misschien zijn er ook positieve signalen te presenteren? Door dit op een mooie of grappige manier te brengen kan dit in één opslag duidelijk maken wat er aan de hand is in de markt. Hoe origineler en creatiever de infographic hoe meer kans er is dat deze vorm van linkbait gedeeld wordt!

Infographic over Infographics

Een infographic over infographics, klik voor meer voorbeelden!

Fluencify Tip!: doe een zoekopdracht via Google en typ “infographic” in + het onderwerp/zoekwoord relevant voor jouw branche. Vervolgens bekijk je de zoekresultaten en afbeeldingen. Wanneer het een Amerikaans of Japanse Infographic betreft, kan je dit doorvertalen naar de Nederlanse markt. Vervolgens laat je een grafisch ontwerper een eigen variant maken (Let wel; dit is belangrijk om Duplicate Content en copyright schending te vermijden; Google maakt unieke content veel eerder vindbaar en kan dubbele content zelfs niet indexeerbaar maken).

Wat moet je vervolgens doen?

 • De infographic publiceren.
 • De infographic promoten.

Vraag of ze het willen plaatsen met een linkje naar je website of naar de pagina waar je deze hebt geplaatst.

Linkbait tip 2) Handleidingen maken (How-to-guides)

Handleidingen worden relatief snel overgenomen door websites over hetzelfde onderwerp. Bedenk of je over jouw branche, product of dienst een handleiding kunt maken.

Stel dat je een online portal hebt waar je benodigdheden verkoopt voor bijvoorbeeld duurzaamheid. Bedenk dan of je een handleiding kunt maken met:

 1. De 10 beste duurzame oplossingen.
 2. In 3 stappen een betaalbare energierekening.
 3. In 3 stappen een duurzaam huis.
 4. Leer in 3 stappen zelf een zonnepanelen te plaatsen.
 5. Leer in 5 stappen te besparen op licht.
 6. Hoe zorg ik dat ik duurzaam bezig ben?

Dit zijn nog maar enkele voorbeelden!

Linkbait tip 3) ‘Doe de test’

Een test is een leuke manier van linkbait. Een voorbeeld is rechtopgeld en 123test, hier gaat het om hoeveel geld je terug krijgt en hoe ambitieus je bent. Om terug te komen op het duurzame voorbeeld, je zou een test kunnen maken met de vraag: Hoe duurzaam ben jij/is jullie bedrijf? Dit kan leiden tot links en delen.

Linkbait tip 4) Top 10 lijstjes creëren

Top 10 lijstjes lezen lekker en worden snel gedeeld. Hieronder vind je een opzetje ter inspiratie voor het creëren van top 10 lijstjes;

 • Een top 10 creëren van de beste …… (onderwerp binnen jouw branche)
 • De 10 meest gemaakte fouten welke worden gemaakt met …………. (onderwerp binnen jouw branche)
 • Top 10 over nieuwste technologieën op gebied van ………… (onderwerp binnen jouw branche)
 • Top 10 bekende Nederlanders die…….. (onderwerp binnen jouw branche)
 • Voorbeelden van 10 prachtige…………(onderwerp binnen jouw branche)
 • OF juist de 10 lelijkste ………… (onderwerp binnen jouw branche) en hoe het beter kan.

Zoek bijvoorbeeld op een zoekwoord uit een andere branche en type “top 10” of “top 100” erachter en laat je inspireren door andere voorbeelden.

Linkbait tip 5) Maak een applicatie

Wat het erg goed doet is een applicatie. Wel is het zo dat dit veel tijd en moeite kan kosten. Maar zelf de simpelste applicatie kan ongelofelijk veel impact hebben en linkbait creëren.
Enkele ideeën:

 • Ontwikkel een spel waar je het tegen je vrienden (óf bedrijven onderling) kunt opnemen met als uitkomst; “wie is de beste in ….. (een onderwerp binnen jouw branche).
 • Een quiz.
 • Eenvoudig is een Questionnaire online te zetten. Er zijn diverse gratis Questionnaire tools beschikbaar. Iedere deelnemer ontvangt een score en je bedrijf publiceert vervolgens online een top 10.
 • Welk bedrijf is het meest op de goede weg op het gebied van ………..?

Linkbait tip 6) interview experts binnen jouw branche

Interview een persoon/bedrijf welke veel weet over bepaalde topics binnen jouw branche. Het zal dan eerder gedeeld worden door bedrijven met een hoge autoriteit.
Enkele voorbeelden

 • Volg de bekende Nederlander/ het bedrijf dat jouw diensten afneemt …… en leer óók hoe je …
 • Ben je werkzaam bij een bedrijf welke fysieke producten verkoopt? Neem dan een interview af met de ontwerper(s) welke zojuist ‘die’ nieuwe lijn heeft ontworpen
 • Maak gebruik van een bekende Nederlander/bekend bedrijf die iets zegt over een onderwerp welke speelt binnen jouw branche

Linkbait tip 7) Inhaken op nieuws

Zouden jullie bijvoorbeeld kunnen inhaken op interessant nieuws zoals KLM doet? Zie onderstaande voorbeeld ter inspiratie;

KLM-Linkbait

KLM haakt in op nieuws

Tot slot: ga direct aan de slag!

Denk de komende dagen na over wat jouw bedrijf meerwaarde geeft. Kan je hiermee wellicht nog tot interessante linkbait ideeën komen? Bekijk wat soortgelijke bedrijven doen in het buitenland en neem goede ideeën over, hiervoor geldt vaak; beter goed gejat dan slecht bedacht. Bedenk een concept en zet het spoedig live! Hopelijk vind je bovenstaand de nodige inspiratie voor linkbait. En mocht er een uniek idee uit rollen, dan plaatsen we dit graag ter aanvulling in dit artikel; dan heb je jouw eerste linkje in ieder geval al binnen.

Fluencify Tip!: heb je zelf even weinig inspiratie of geen creatieve mensen beschikbaar voor linkbait? Wij zijn inzetbaar voor het bedenken van bijvoorbeeld goede linkbait-ideeën, het in kaart brengen van honderden relevante websites en het 1-op-1 benaderen van deze partijen. Graag drinken we binnenkort een kop koffie om de ideeën door te spreken.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *