Linkbuilding Matrix

Ingevulde Linkbuilding Matrix

Hulpmiddel voor de keuze uit 25 technieken

De Linkbuilding matrix is een door Fluencify ontwikkeld vereenvoudigd model waarmee een weloverwogen linkbuilding strategie voor een website kan worden bepaald. Afhankelijk van de aanwezige kennis, beschikbare resources en doelstellingen binnen jouw organisatie kan je met behulp van deze Matrix de juiste mix aan linkbuilding technieken bepalen.

Ingevulde Linkbuilding Matrix

Zijn links nog steeds belangrijk?

Degenen die zich met SEO bezighouden weten dat naast een steengoede website die SEO proof is, het aantal relevante links naar jouw website één van de belangrijkste factoren is in het Google algoritme. Zo concluderen de SEO experts bij het Amerikaanse MOZ, autoriteit op SEO gebied, uit hun recente correlatie onderzoek:

 

“Despite rumors to the contrary, the data continues to show some of the highest correlations between Google rankings and the number of links to a given page…We believe links continue to play a prominent role in Google’s algorithm.” MOZ

 

Ofwel met linkbuilding kan je het Google algoritme en daardoor jouw Rankings nog steeds beïnvloeden. Dan blijft de vraag: hoe ga je aan de slag met het verkrijgen van de juiste links?

 

Welke Linkbuilding technieken pas je toe?

Er zijn legio linkbuilding technieken die je kunt toepassen, maar niet alle links hebben evenveel waarde en zijn met dezelfde inspanning gerealiseerd. Hoe relevanter en meer autoriteit de potentiële linkpartner heeft, hoe meer impact een link zal hebben op jouw eigen Google Ranking.

Tegelijkertijd zal het ook moeilijker zijn om daar een link te realiseren en kun je bijvoorbeeld zomaar een lange periode bezig zijn met het creëren van hoogwaardige content die voor hen interessant is, om dit vervolgens aan te bieden in ruil voor een link.

Een minder tijdsintensieve linkbuilding techniek is bijvoorbeeld het aanvragen van links op relevante startpagina’s. Maar deze links hebben dan ook minder impact op jouw Google ranking.

Om te bepalen op welke linkbuilding technieken je het beste in kunt zetten heeft Fluencify de Linkbuilding Matrix ontwikkeld.

Linkbuilding Matrix als hulpmiddel bij het maken van bewuste keuzes

Er zijn vele relevante potentiële zoekwoorden om op te gaan focussen, waarvoor een grondig zoekwoorden onderzoek belangrijk is.

Op basis van de gekozen zoekwoorden kan vervolgens met behulp van de Linkbuilding Matrix een keuze worden gemaakt waarop de komende periode wordt ingezet qua Offsite zoekmachine optimalisatie technieken.

 

Keuzes maken als noodzaak door beperkte recourses

De Linkbuilding Matrix dwingt jouw organisatie keuzes te maken in korte en/of lange termijn linkbuilding technieken binnen het beschikbare aantal manuren.

In de praktijk kan een organisatie bijvoorbeeld veel tijd investeren in het uitdenken en ontwikkelen van een aantal grote Linkbait concepten (linkbait = content die links aantrekt, ook wel simpelweg “link aas” genoemd). Deze projecten kosten veel tijd om te ontwikkelen en uit te voeren, met pas op de langere termijn resulterend in extra links.

Een voorbeeld is het organiseren van een evenement waar relevante bloggers worden uitgenodigd, met een Award uitreiking aan de 3 beste bloggers. Het idee hierachter is dat bloggers gaandeweg het traject worden gevraagd naar de pagina op jouw website over dit evenement te verwijzen.

Zowel de voorbereiding als de uitvoering van een dergelijk SEO Inbound marketing strategie kost veel tijd en levert pas op de lange termijn verwijzende links op.

Het is daarom belangrijk dat met alle betrokkenen een keuze uit lange- en korte termijn linkbuilding technieken wordt gemaakt. De Linkbuilding Matrix geeft voor alle betrokkenen in één oogopslag weer wat de mix in Linkbuilding technieken is. Ook schept het duidelijkheid of dit op korte of langere termijn links kan opleveren.

 

De Linkbuilding Matrix onderscheidt twee assen:

Horizontaal: Impact

Naar mate er meer wordt geïnvesteerd in goede Linkbait, kan de impact groter zijn. Bijvoorbeeld het maken en publiceren van Do it yourself video’s om te verspreiden bij enkele partners vergt veel tijd en aandacht maar kan een erg effectieve linkbuilding strategie zijn.

Verticaal: Tijdsintensiviteit

Er zijn snelle manieren om links te verkrijgen zoals een link aanvragen op een startpagina, maar de impact van zo’n linkje is minder groot en de impact op de Google Rankings wordt alsmaar kleiner. Naarmate er meer tijd wordt geïnvesteerd in het creëren van kwalitatieve linkbait, zoals bijvoorbeeld het maken van een nuttige Infographic, is de verwachting dat uiteindelijk meer en relevante sites zullen linken. Dit is uiteindelijk ook een duurzame SEO strategie die door Google wordt omarmd.

Linkbuilding matrix

Keuzes maken op basis van de beschikbare kennis, resources en doelstellingen

Capaciteit en resources: elk bedrijf heeft een x aantal uur per maand óf budget beschikbaar om door middel van SEO de zoekresultaten positief te beïnvloeden. Dit kan worden ingezet op Onsite of Offsite optimaliatie. De Linkbuilding Matrix wordt gebruikt om weloverwogen keuzes te maken binnen Offsite optimalisatie. Van de grofweg 25 linkbuilding technieken kan er, afhankelijk van beschikbare resources, voor 1 of meerdere technieken worden gekozen.

Kennis: Is er intern genoeg kennis aanwezig om de gekozen linkbuilding technieken in te zetten? Dan kan daarmee van start worden gegaan. In het geval deze expertise niet intern aanwezig is, kan een extern bureau worden ingeschakeld om te helpen bij het ontwikkelen van bijvoorbeeld kwalitatieve linkbait zoals video’s of creatieve visuals.

Doelstelling: Wil je op de korte termijn links realiseren of meer gaan voor een duurzame langere termijn strategie met kwalitatieve Linkbait? Op een Linkbuilding Matrix vul je de juiste mix in, waardoor een duidelijk beeld ontstaat van de gekozen Linkbuilding strategie:

 

Gaan voor lange termijn kwaliteit of korte termijn quick wins

Door te kiezen voor echte kwalitatieve linkbait wordt gekozen om langdurig, zonder quick wins, je online autoriteit te gaan ontwikkelen en op de langere termijn te gaan verzilveren. Dit is ook wat Google het liefst ziet en het meest beloont. Het uiteindelijke doel is om van zoveel mogelijk verschillende relevante domeinen links te realiseren waarmee de ranking verbeterd wordt. Tijdens het linkbuilding proces is het belangrijk om altijd in de gaten te houden dat het backlinkprofiel er natuurlijk uitziet voor Google. Zo is het verstandig een juiste mix aan linknamen en hyperlinks te hebben.

 

Conclusie

De Linkbuilding Matrix is een handig hulpmiddel bij het bepalen van de juiste mix aan linkbuilding technieken. Aan de hand van aanwezige kennis, beschikbare resources en doelstellingen kan een onderbouwde keuze worden gemaakt in linkbuilding technieken en geeft een ingekleurde matrix een duidelijk beeld waar de focus op ligt. We hopen dat deze Linkbuilding Matrix ook een strategisch hulpmiddel kan zijn bij jullie Offsite SEO activiteiten.

 

Zoek je een sparring partner in het maken van de juiste Linkbuilding keuze? Lees dan hier hoe Fluencify je hierin vrijblijvend kan ondersteunen.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *